hero image

Autent­ici­tet – Milly och Ola

Milly och Ola

– Det skulle vara fint om du bad om ursäkt.
– Jag kan inte få en skamkänsla för hur jag känner, för så länge jag är autentisk kan jag inte göra fel.

Från tiktok (som jag hittat via google)

Det här är en kondensation av en ordväxling mellan Milly och Ola i ett TV-program jag bara sett några klipp ur.

Jag arbetar med autent­ici­tet på olika sätt och mina vänner har därför uppmärksammat mig på den här mannen. Jag känner viss oro att han ska komma att representera autent­ici­tet för någon och vill därför dela några tankar kring autent­ici­tet. Vad är det, och kan man verkligen inte göra fel om man är autentisk? 🙂

Vi börjar med ordet: etymologi

Vi börjar med vad ordet autent­ici­tet betyder. Rent språkligt är det egentligen bara grekiska för äkta. På svenska föredrar jag ofta ordet oförställdhet, men använder båda. Oförställdhet hintar tydligare om att det är frånvaron av att medvetet förställa sig som utgör kärnan i det här på något vis.

Förställdhet handlar om att ha en inre bild av hur man vill uppfattas, och sen moderera ens uttryck i ett försök att ha kontroll över att andra verkligen ser en så. Det är mild form av narcissism som vi alla lider av i större eller mindre utsträckning: att ha en identitet.

Att förställa sig ger en känsla av otillfredsställdhet och det är lite jobbigt – man behöver hela tiden vara på sin vakt mot att göra fel och ha en sorts självövervakning igång. Har vi vant oss vid det kanske det mest känns som att sociala situationer är jobbiga.

Om man kan släppa på sin egen yttre blick, så kan man också vila på ett annat sätt bland människor. Att inte självcensurera och att inte hela tiden övervaka sig själv känns väldigt befriande och skönt.

Att undvika sårbarhet

Lika skönt som det är att släppa på sin identitet och vara autentisk, lika sårbart och läskigt känns det ofta . Det är därför väldigt frestande att gå in i nya skydd: “så länge jag är autentisk kan jag inte göra fel”.

Det här är ett sätt att komma undan skammen som fortfarande ligger under ytan. Vi skapar självövervakning för att vi inte litar på att vårt naturliga svar kommer vara bra nog. Vi bygger identitet för att vi känner att vi inte duger som vi är. För att slippa den känslan hittar vi (kanske med hjälp av föräldrar eller vänner) olika inre berättelser om vem vi är och vad vi kan, som vi sen håller upp som skydd. När vi upptäcker det och börjar släppa på förställdhet och identitet, så konfronteras vi med oduglighetskänslorna och då kan vi välja: känna dem och gå in i verklig sårbarhet eller undvika dem. Ett sätt att undvika dem är att plocka upp identiteten som “autentisk” och börja spela en ny roll, och skydda sig mot känslan av att vara fel genom att helt enkelt inte ta in hur andra påverkas av en. Det blir en ny självcencur som man plockar upp utan att märka det.

Vad ska man göra då?

Min erfarenhet har visat att vår autent­ici­tet lär sig genom att göra. Göra rätt och göra fel. Har vi under ett helt liv berövat vår autent­ici­tet sina lärotillfällen så är den ganska tafflig och omogen.

Ja, man kan göra fel när man är autentisk.

Särskilt om man under lång tid inte vågat vara autentisk är det stor risk att det blir fel, ofta och mycket. Det är det som gör det så svårt att vara autentisk: den väldigt rimliga rädslan för att det ska bli fel om man inte övervakar sig själv och förebygger misstag innan de hänt. Man märker ju hur många dumma och farliga impulser man har hela tiden!

Tänk om man bara agerade ut dem? Tänk om man sa det man tänker, använde fel namn, berättade sanningen för sin partner, puttade ut folk framför tåget, tafsade på sin kollega, ställde sig upp och skrek, bara köpte den där resan till Thailand som man inte har råd med, struntade att gå till jobbet, sa till chefen vad man egentligen tycker, etc, etc. Klart man övervakar sig och håller igen.

Utan övervakning saknar man möjlighet att tänka ut vad som kommer hända, och ens autent­ici­tet arbetar med associationer och minnen: den är omedelbar. Så om man vill vara autentisk utan att skapa oreda i sitt liv, behöver man skapa trygga lärosituationer för att börja träna upp sin autentiska förmåga att svara an på lämpliga vis. Har du fått leka med eld kommer du instinktivt veta att inte stoppa händerna i ett ljus. Nästan allt går att lära ens instinkter.

Att känna sig trygg när man övar är viktigt, för om man börjar agera från sin autent­ici­tet och den är omogen, så riskerar man att hamna i situationer man inte vill vara i, och om omgivningen då också ger en negativ feedback så förstärks känslan av att det är farligt att vara en själv. Då blir det ännu svårare att lära sig leva i avslappning och spontanitet.

Men det finns alltså ingen paketerad mall som du ska passa in i för att vara rätt och autentisk. Autent­ici­tet är ditt levande gensvar, och det går att träna upp så att du kan vara mer levande, ha mer kontakt och känna större avslappning.

Lämpliga lärosituationer kan se olika ut. Har du vänner som också vill öva är det bra att öva tillsammans i en överenskommelse om att stanna i och reda ut konflikter som uppstår. Men det är sårbart och kan vara lite tumultartat. Ofta är det bra att först få hjälp av någon som är bra på att visa hur man kan göra när man är mer autentisk, och bra på att förstå vad det är som händer, och som kan hjälpa till att nysta ut och lära från svåra upp­levelser på ett tryggt sätt när det blir fel.

För vi kan turboladda inlärningsprocessen genom att titta på situationer vi varit med om och förstå varför det blev som det blev. Genom aktiv reflektion kan vi lära oss mycket av de levda situationer vi går igenom, men vi behöver de där exemplen: levda situationer där autent­ici­teten får lov att lära. Jag kommer skriva en annan text om en teknik för att reflektera som kräver färre misstag för att nå samma färdighet.

En kort reklamsnutt

En viss typ av lärosituationer av det slag jag skrivit om ovan kallas sådant som Presencing, Tranformational Connection, Surrendered Leadership, Relatefulness, Circling, Authentic Relating etc. Kärt barn har många namn, men de skiljer sig lite i detaljer.

Sådana finns på lite olika håll, och med lite olika stil. Jag rekommenderar mina egna, såklart (se nedan), men om du kontaktar mig kan jag säkert hjälpa dig hitta något närmre dig ifall du inte finns inom räckhåll för mina events.

Jag har också enskilda klienter som jag hjälper att nå mer avslappning och autent­ici­tet, liv och glädje. Boka ett gratis samtal för utforskning, jag tar emot klienter både fysiskt i Stockholm och via skärmsamtal.

Här följer en lista på aktuella events:

Relationellt labb

Nästan varje måndag, 18.30-21 (uppehåll över sommaren), i Stockholm

Jag leder ett utforskanade av närvaro, en träningsarena för autent­ici­tet.

Vi brukar vara mellan 5 och 12 personer, 18.30 - 21. Nästan varje måndag, med uppehåll över sommaren.

#authenticity, #presencing

Stockholm Surrendered Leadership Weekend

31:e maj – 1:a juni, 10-18 båda dagar, i Stockholm

Jag leder en helg för Transformational Connection tillsammans med Ben och en grupp lokala ledare. Eftersom Ben är med kommer det vara på engelska.

Det blir Surrendered Leadership, och övningar för att visa vägen.

En helg kan låta mycket, men det är verkligen en bra mängd tid att hinna bygga trygghet i gruppen, förstå vad det är vi gör, och börja märka sig själv mer. Det är också gott om pauser, och du behöver aldrig vara med på nånting du inte vill: din frihet är alltid högsta prio.

TC är den största skolan för sådant här och erbjuder många uppskattade helger och längre träningar (se även SASen nedan).

#SL, #TC, #authenticity

Oslo Surrendered Leadership Weekend

1–2 augusti, i Olso

Jag leder en helg för Transformational Connection tillsammans med en grupp lokala ledare. Det blir på engelska eftersom jag inte pratar norska.

Det blir Surrendered Leadership, och övningar för att visa vägen.

#SL, #TC, #authenticity

The International Transformational Connection Festival 2025

16–21 augusti i Holland

En veckolång festival med massor med olika workshops på temat närvaro, kontakt och autent­ici­tet.

Förra året var jag där med min flickvän och vi hade väldigt roligt båda två, även om jag var rätt upptagen med att leda olika sessioner 🙂.

I år åker jag dit ensam och leder några pass samt erbjuder kropps­terapi igen.

#SL, #TC, #festival, #authenticity

6 månaders facilitators-träning utanför Stockholm (Björnbacka)

Börjar 3:e november, på Björnbacka utanför Stockholm

Det här är TC’s mest populära kurs: “SASen”. En 6 månaders utvecklingsresa, med träning i närvaro, kontakt och autent­ici­tet, och i hur man leder andra in i kontakt.

Många vittnar om hur djupgående denna kurs varit för dem, och efter att ha gått den flera gånger, och lett den några gånger kan jag säga att jag fortfarande lär mig mycket varje gång. Det är ovanligt med en träning där man så djupt konfronteras med sig själv, eftersom ingen försöker lära en hur man ska vara, bara hur man kan sluta förställa sig och våga möta andra i djup kontakt. Den har varit livsförändrande för mig, och för många jag sett gå igenom den.

Jag kommer leda den tillsammans med Sean Wilkinson, en av grundarna av TC.

Är du nyfiken, så boka gärna ett gratis samtal så kan vi prata om vad det innebär och om det passar dig. Eftersom kursen går så djupt behöver vi också kolla att du är redo, det är inte alla som får lov att gå den.

#SL, #TC, #SAS

Tack för din upp­märk­sam­het 🙏

Kul att du läste så här långt. Hoppas det var till nytta!

Är du intresserad av djupare kontakt med dig själv och med din kropp, för mer liv och mindre risk för skador och onödiga begränsningar, så boka ett gratis utforskande samtal med mig.

Vill du följa vad jag gör så skriv upp dig på mitt nyhetsbrev: